Internet en tv abonnement vergelijken: waar moet je op letten?

Wanneer je een internet en tv abonnement wil gaan afsluiten dan kom je allerlei begrippen als DSL en glasvezel tegen waarvan je misschien niet weet wat het inhoudt. En waar moet je eigenlijk op letten als je een nieuw abonnement gaat afsluiten? In dit artikel proberen we een antwoord te geven op deze vragen en je een aantal tips te geven zodat je het juiste Internet en tv-abonnement kunt uitkiezen.

Welke mogelijkheden zijn er voor een internet en tv abonnement?

Er zijn 3 verschillende opties waar je uit kunt kiezen als je een internet en tv abonnement wilt gaan afsluiten. Je kunt een internet en tv abonnement via de kabel afsluiten, via de telefoonlijn (DSL) of via glasvezel. Internet en tv via de kabel betekent dat je de coaxkabel gebruikt om televisie te kunnen kijken en het internet te gebruiken. Dit is een hele stabiele optie omdat elk adres een eigen frequentie heeft. Andere gebruikers in dezelfde wijk kunnen je up- en downloadsnelheid dus niet tot nauwelijks storen of vertragen.

Internet en tv via DSL maakt gebruik van de telefoonaansluiting. Dit is de meest gebruikelijke optie. De internetsnelheden zijn in dit geval afhankelijk van de afstand tussen jouw huis en de telefooncentrale. Hoe verder van de telefooncentrale je woont, hoe trager het internet is. De laatste mogelijkheid is internet en tv via glasvezelkabels. Dit is de allersnelste optie. Glasvezelkabels kunnen beter data versturen dan de koperen coax- of telefoonkabels. Maar glasvezelkabels zijn duur en ook het aanleggen van een glasvezelnetwerk kost veel geld. Daarom is deze optie niet overal mogelijk.

Hoe weet ik uit welke opties ik kan kiezen?

Je hebt dus niet overal in Nederland dezelfde keuzemogelijkheden als het gaat om internet en tv abonnementen. Waar je uit kunt kiezen hangt dus helemaal van je woonplaats af. Als eerste moet je aan de hand van je postcode opvragen welke mogelijkheden jij tot je beschikking hebt. Glasvezel ligt bijvoorbeeld niet overal in Nederland. Internet via de kabel wordt door een enkele provider aangeboden, en is dus ook niet altijd een optie. En in het geval van DSL zijn de up- en download snelheden afhankelijk van je woonplaats. Ook goed om te weten is dat ADSL en SDSL variaties zijn op DSL. ADSL en SDSL maken allebei gebruik van de telefoonlijn, maar bij SDSL is zijn de up- en download snelheid gelijk, terwijl bij ADSL de downloadsnelheid hoger ligt dan de upload snelheid. Controleer daarom altijd eerst wat de mogelijkheden zijn op jouw adres voordat je een abonnement af gaat sluiten.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een internet en tv abonnement?

Het is natuurlijk geweldig als je uit alle drie de opties kunt kiezen, maar voordat je een duur abonnement afsluit is het verstandig om eerst te kijken naar je dataverbruik. Glasvezel is de snelste optie, maar ook de duurste. Als je het internet hoofdzakelijk gebruikt om email te versturen en af en toe wat op te zoeken heb je misschien helemaal geen supersnelle en dure verbinding nodig. Dat is natuurlijk anders als je de hele dag van streaming diensten gebruik maakt om bijvoorbeeld televisieseries te kijken. Ook is het slim om goed te kijken naar welke tv zenders je wilt ontvangen. Het is natuurlijk makkelijk om gewoon het grootste pakket te kiezen, maar deze pakketten zijn vaak ook veel duurder. Let bij een kleiner pakket op of de zenders die jij wilt bekijken er ook tussen zitten.